càmera - Cámaras

Vaig pensar en fer aquesta entrada al blog quan la Maria, la nostra dissenyadora gràfica, em va preguntar si li podia recomanar una càmera per quan anés de viatge. Ara per ara, té una Canon EOS 50D, i li resulta incòmoda per posar-la a la maleta juntament amb els tres objectius que té. La meva primera resposta per tal que disminueixi significativament pes a la maleta és que opti per una càmera mirrorless o EVIL.

Què és una càmera mirrorless o EVIL?

Bàsicament i a grans trets aquestes càmeres no tenen mirall, ni pentaprisma, ni visor òptic. Aquesta característica permet reduir el tamany de la càmera i el seu pes. Tot i això, no es poden definir com les càmeres compactes ja que tenen un sensor similar a les de les càmeres reflex i els objectius son intercanviables.

càmera - Cámaras

La següent pregunta de la Maria va ser: Canon o Nikon?

I aquí està l’eterna discussió que remonta, més que res, en una inicial batalla comercial entre els dos gegants japonesos que a poc a poc es va acabar traslladant en discussions entre propietaris de càmeres Nikon i propietaris de Canon. Canonistes contra nikonistes. Entraríem en un debat molt simplista si només valoréssim aquestes dues marques en el moment de compra d’una càmera nova o de segona mà. La nostra principal premissa és que la bona foto no la fa la càmera, si no el fotògraf. És important que abans de comprar res ens preguntem per què volem una càmera i quin ús li treurem.

càmera - Cámaras
càmera - Cámaras

Seguint la nostra premissa inicial la resposta a l’última pregunta de la Maria és que les dues marques són molt bones i el prestigi de Canon i Nikon està compartit amb Olympus, Sony o Fujifilm, entre altres. Tot i això, sí que és cert que hi ha persones que recomanen molt les càmeres de Canon –els anomenats canonistes– i, el mateix passa, amb Nikon –els nikonistes. I cap d’aquestes dos és més bona que l’altra però en alguns aspectes són diferents.

Un dels punts interessants d’aquestes dues cases de fotografia és que hi ha més accessoris no oficials aptes per les seves càmeres. Fet que no és tan general com en el cas de Sony. Després us podríeu trobar, en el cas de Nikon, que les lents d’aquestes càmeres, encara que siguin velles, les podeu utilitzar amb un cos nou de Nikon. Mentre que la compatibilitat de les lents Canon és més limitada, tot i que existeixen adaptadors per aquestes càmeres i poder posar en un cos de Canon, un objectiu de Nikon. Hi ha qui diu que la manera de tractar el color és més fiable amb càmeres Nikon, els sensors de les quals els fabrica Sony o Toshiba, mentre que Canon treu fotografies amb colors més càlids.

Són petites coses que en cada casa varien però res que amb la pràctica i a mesura que vagis tocant la càmera aprens com, per exemple, els controls i els accessos als paràmetres de les càmeres. A grans trets, no crec que es pugui decidir objectivament si és millor Canon o Nikon comparant càmeres de la mateixa gamma.

Anna Fernández audiovisual productions photografy mirall digital marketing reus