SEM SEO Reus

És molt probable que si no ets un expert en programació web, en màrqueting o algú molt curiós això de SEO i SEM et sona més aviat poc. El que no saps, però, és que l’utilitzes o està present en el teu entorn cada dia. Primer de tot mirarem de definir què és això del SEO i del SEM:

SEO:

(Search Engine Optimization -> Optimització de motor de cerca)

Quan busquem alguna cosa a internet acostumem a utilitzar motors de cerca. El motor de cerca per excel·lència a l’estat espanyol és Google, amb una quota de mercat del 94%, però n’hi ha d’altres com Bing, Yahoo o Ecosia. Quan realitzem una cerca en un motor de cerca els resultats es classifiquen primerament en una llista, de més a menys rellevància. Si el cercador localitza més pàgines susceptibles de ser interessants de les que caben en una pàgina va creant noves pàgines en les quals mostra els resultats. Per ordenar aquesta llista fent un filtratge el “més fiable possible” segons el que s’hagi introduït en buscar, el buscador en qüestió filtra segons el que suposa que conté la web. Veieu que parlem, sempre, de fets suposats, perquè no sempre el criteri que s’utilitza per mostrar els resultats respon a l’interès real de la web segons la cerca realitzada.

Com sap Google, per exemple, què contenen les pàgines web? Que hi ha algú que es dedica a classificar pàgines web per temàtiques?

La resposta, per sort, és no, no hi ha un pobre treballador d’aquestes grans empreses classificant pàgines. La tecnologia ha permès que hi hagi algú que ho faci per nosaltres, els robots de posició o SEO spiders. Aquests robots classifiquen les pàgines segons algoritmes que, depenent del que busquis, l’idioma o la teva ubicació (si dónes permisos o no) ens mostraran unes pàgines o unes altres. Però el que fa que estiguis més amunt o avall en aquesta llista és el contingut de la web i si compleix els dictats dels algoritmes que utilitzen els robots. Per exemple, en el cas de Google, els algoritmes més coneguts i maleïts en l’àmbit del SEO són el Panda, Penguin, Colibri, Phantom i Rank Brain. I perquè maleïts? Bé diguem que són una mica capritxosos i mai estan satisfets del tot. El que avui és 100% correcte i et posiciona a dalt de tot, demà pot ser “la marca del diable” que et portarà més enllà de la segona pàgina. Google aquests canvis els fa, principalment, per evitar que hi hagi gent que descobreixi, mitjançant enginyeria inversa o per pura casualitat, com funciona l’algoritme i utilitzar informació confidencial per benefici propi.

De totes maneres, i per tranquil·litat de la gran majoria de la població, no cal conèixer al detall quins són els criteris que utilitza l’algoritme de Google per posicionar pàgines web. Per posicionar pàgines web a Google ens cal conèixer els principals punts del posicionament SEO, els criteris que més valora Google i que et poden portar a la tan preuada primera posició de Google (sense pagar).

SEM -SEO

Com es pot deduir el posicionament al motors de cerca és una feina que necessita d’uns coneixements i d’una actualització constant, si es vol estar sempre a la part de dalt de les cerques. Els resultats, per desgràcia, no són immediats, és a dir, aquests robots que hem mencionat anteriorment no passen cada dia (en part, és lògic, analitzar diàriament totes les webs del món és una feina que ara per ara només possible en la ciència-ficció). A Mirall digital ho intentem resumir dient que fer SEO és picar pedra, però que al cap d’un cert temps dóna resultats visibles.

 

SEM:

(Search Engine Marketing -> Màrqueting de motor de cerca)

A diferència del SEO en el SEM qui paga està dalt de tot. Son resultats de cerca patrocinats, de pagament. Els motors de cerca estan obligats a indicar que aquests resultats són de pagament. El procés és molt més simple i ràpid que en el SEO, tot i que molt menys efectiu, ja que en el moment en que es deixa de pagar el posicionament torna a ser el d’abans de pagar.

Hi ha una diferència important en la majoria de buscadors entre els resultats orgànics (els que es posicionen pel SEO) i els artificials (posicionats per SEM). Un exemple en una cerca qualsevol:

cerques SEM patrocinades -SEO

Com veiem tot i treure llocs als resultats orgànics Google marca els de pagament amb l’etiqueta d’anunci.

I com funciona això? Pagant una vegada ja s’està dalt de tot sempre?

Doncs no, perquè si no tindríem pàgines i pàgines plenes de resultats promocionats. Funciona per clics i per paraules clau. El sistema més habitual per treballar el posicionament SEM és el PPC (Pay Per Click -> Pagament Per Clic). Aquest sistema és una subhasta de paraules clau, en el qual cada vegada que un usuari cerca una paraula clau en concret (per exemple “sabates reus”), Google busca entre totes les empreses que volen sortir en aquesta cerca i quantifica el preu d’un possible clic d’aquell usuari. Si només hi ha 1 empresa que es vol posicionar pagant per “sabates reus” el preu serà molt baix, però si en canvi n’hi ha 10, Google puja el preu d’aquell clic. Aquest servei es pot pagar de dues maneres diferents: sumant l’import a la factura mensual sense cap límit o bé restant l’import consumit del capital màxim de la campanya. Aquest segon mètode permet establir un consum màxim diari, setmanal o de tota la campanya. Tornant a la cerca de la “sabates reus”, de les 10 empreses que lluiten per aquesta cerca, Google descartarà les que no disposin de prou saldo en cas que tinguin limitat l’import màxim de la campanya.

Els resultats són immediats, és a dir, no es tarda un temps en aparèixer quan es fa una campanya de SEM. Tot i això és una tècnica poc recomanada si no hi ha un benefici directe pel fet que algú entri a la teva web (com una botiga en línia) o es disposi d’una pàgina ben dissenyada a nivell d’usabilitat de l’usuari, pel fet que pot resultar molt car portar trànsit cap a la web només pel fet de tenir visites. Per això és molt més recomanable treballar amb xarxes socials.

SEM - SEO

Si teniu una pàgina web és important que valoreu quin posicionament té i si es pot millorar, ja sigui mitjançant SEO (tingueu paciència) o mitjançant SEM (prepareu la cartera). L’important és ser-hi i ser-hi bé!

“El millor lloc per amagar un cadàver és més enllà de la segona pàgina de Google.”

Firma Eduard Estradé WEB design + programming mirall digital marketing reus