crowdfunding

Una manera de definir què és un projecte de crowdfunding és com a “una cooperació col·lectiva portada a terme per persones amb la finalitat d’aconseguir diners i/o altres recursos que finançiin esforços i iniciatives d’altres persones o organitzacions”.

Es tracta, bàsicament, de publicar un projecte concret, de qualsevol àmbit o temàtica, a la plataforma escollida i esperar que d’altre gent, anomenats mecenes, aporti diners a canvi d’una recompensa prèviament pactada. Un dels casos més senzills, i uns dels primers que van triunfar en aquest tipus de plataformes, és el grup de música que vol publicar un disc. El sistema tradicional obliga al grup o a la companyia discogràfica a realitzar tota la inversió en el moment inicial i després recuperar-la amb la venda del disc. El crowdfunding li dóna la volta al procés i primer ven el disc i després el grava. Els beneficis pel grup són evidents, ja que no necessita aportar diners de la seva butxaca ni els obliga a endeutar-se amb cap entitat financera, però el sistema de micromecenatge també aporta beneficis pels consumidors que, tot i haver d’avançar els diners, obtenen, normalment, un preu més reduït pel disc i, fins i tot, l’opció d’assistir a actes privats o concerts exclusius amb un públic molt reduït.

Tot i néixer molt centrat en projectes culturals els últims anys molts altres sectors han vist en el micromecenatge una oportunitat per finançar-se a un preu molt més reduït i amb una relació amb els seus usuaris o consumidors molt més propera.

Per tal que una campanya de micromecenatge tingui l’èxit esperat cal complir diferents requisits:

  • Que el producte o servei proposat sigui atractiu i tingui un públic potencial
  • Que les recompenses siguin adequades i atractives pel públic potencial
  • Explicar molt bé el projecte i amb què s’invertiran els diners aportats pels mecenes
  • Utilitzar material fotogràfic i de vídeo d’alta qualitat per tal que els possibles mecenes vegin i entenguin molt bé el projecte
  • Tenir molt clara la inversió necessària per tal d’assolir l’objectiu marcat (algunes plataformes, si no s’arriba al 100% de l’import sol·licitat, tanquen el projecte sense que la inversió s’acabi efectuant).
  • Utilitzar un to i un llenguatge molt en acord amb el públic al qual es vol arribar

 

A Mirall digital, aquest final de 2016, hem tingut l’enorme plaer de col·laborar amb l’empresa de Vimbodí i Poblet Licores on the Rocks. On the Rocks, amb la voluntat de llançar una campanya de micromecenatge a través de Verkami, ens demana l’elaboració d’una petita peça de vídeo amb la qual es pugi presentar el projecte, consistent en la creació d’un nou envàs per als seus licors i pel qual necessiten una inversió de 14.000 €.

El nostre client ens trasllada que li agradaria treballar amb un ambient distès i que el to de la peça fos molt proper, a poder ser una mica canalla.

Des de Mirall Digital vam optar per apel·lar a la proximitat i naturalitat del projecte. Els licors d’On the Rocks són 100% naturals i de molt alta qualitat, amb processos productius molt cuidats, una matèria prima de proximitat i amb constant innovació en el producte. Les dues persones que lideren el projecte són exactament igual que el seu producte, 100% naturals i de molt alta qualitat, així que de seguida vam tenir molt clar que calia personalitzar el projecte en la Maria i la Rosa, que han impregnat els licors de la seva personalitat des de l’inici del projecte. L’objectiu d’aquesta personalització és que el mecenes empatitzi amb l’emprenedor i tingui ganes de col·laborar en l’assoliment dels objectius de la campanya.

El resultat de la nostra feina amb la campanya d’On the Rocks a VERKAMI és aquest:

Hi ha moltes maneres per a que la teva empresa sedueixi a través d’Internet. Els crowdfunding són una d’elles. Per tant, posa’t guapo!

Anna Fernández audiovisual productions photografy mirall digital marketing reus