Dels creadors de Nesquik o Colacao, pizza amb pinya o sense… arriba l’eterna batalla del món de la tecnologia informàtica: Mac o PC? Quin és millor? En aquesta entrada de blog t’expliquem, algunes diferències, avantatges i desavantatges de cadascun perquè puguis comparar-los i saber en què basar-te a l’hora de comprar-te un ordinador Mac o PC.

Si bé és cert que amb els anys la competència entre els dos ha passat més a ser una lluita de gustos i que tots dos s’han posat les piles per no quedar-se enrere l’un de l’altre, encara hi ha moltes qüestions tècniques que diferencia els ordinadors PC dels Mac i que provoca grans debats entre els usuaris:

Tot en un

La diferència principal entre ambdós ordinadors és que els equips Mac es componen tant de hardware com de software de la mateixa companyia, cosa que no passa amb els PC. Apple s’encarrega tant de la fabricació de l’ordinador com del software que l’acompanya, amb el qual eviten qualsevol incompatibilitat i garanteixen una integració més completa del sistema operatiu i la màquina. En canvi, els PC tenen un maridatge ben diferent entre hardware i software, ja que existeixen moltes companyies fabricants d’ordinadors PC. No té per què ser un desavantatge, però és cert que en alguns casos pot comportar errors i incompatibilitats.

Ara bé, hi ha un avantatge que tenen els PC envers els Mac en aquest sentit, i és que els PC tenen un ventall de softwares molt més gran i menys limitat. Això vol dir que existeix una diversitat més gran de programes creats per Windows que no pas per Mac. També el fet de fabricar-se hardware i software per separat fa que existeixin centenars d’opcions al mercat i que puguis trobar la més adient i personalitzada per tu. Apple en aquest sentit t’ho limita (o t’ho posa més fàcil): només pots escollir entre 6 models.

Experiència d’usuari

Els ordinadors Mac i els PC presenten moltes diferències en quant a usabilitat i experiència de l’usuari. És possible que la diferència vingui donada del fet que són ordinadors dissenyats amb enfocaments diferents.

Si bé els PC sovint solen ser escollits per persones que busquen un ús de funcions informàtiques bàsiques, de processament de textos, de navegació o programació web, els ordinadors Mac acostumen a ser els preferits per aquells professionals del disseny i l’edició de vídeo. Això es percep principalment en l’ecosistema i la interfície. Els Mac ofereixen un disseny més estètic, a banda de fàcil d’utilitzar. Això s’aprecia en funcions com la d’eliminar aplicacions senzillament enviant-les a la paperera o la compatibilitat amb altres dispositius sense necessitat de controladors.

També apareixen diferències evidents en aspectes més tècnics com la velocitat de processador i memòria RAM, on segurament els ordinadors Mac poden estar per sota. Un PC ofereix la possibilitat de personalització dels seus components i l’opció de reforçar alguna de les seves configuracions, on els Mac es queden coixos. Això no vol dir que un PC ofereixi obligatòriament millors especificacions que un Mac, però sí que existeixen models de PC que superen tècnicament als (pocs) models de Mac que hi ha al mercat.

Seguretat i temps de vida

El gran ventall de possibilitats de hardware i software que presenten els PC poden comportar un desavantatge: també hi ha una major quantitat de virus per Windows que per Mac. Això implica que la seguretat en un ordinador Apple serà més fàcil d’aconseguir. D’altra banda, les contínues actualitzacions del sistema MacOS poden ser un mal de cap perquè sovint hi ha models que queden obsolets o perden potència, però en general acostumen a ser més resistents i a perdurar més en el temps que un PC.

Què en diu la butxaca?

Lògicament, la quantitat d’opcions que existeix en ordinadors PC fa que els preus siguin igual de diversos i que per pocs diners puguis obtenir un ordinador prou decent. Ara bé, Apple et posa 6 models únics, amb preus bastant elevats, cosa que també pot ser un desavantatge perquè no ofereix opcions low cost. No obstant això, en els ordinadors Mac el seu valor no es deprecia i pots arribar a vendre’l a bon preu anys després d’haver-lo comprat.