El panorama del marketing digital s’actualitza constantment i cada any s’incorporen novetats. Algunes són passatgeres però d’altres arriben per quedar-se. En aquesta entrada us volem detallar les 10 principals tendències de marketing digital per aquest any 2020.

Aquestes noves tendències poden ser actualitzacions de processos actuals o novetats. En qualsevol cas, és molt important mantenir-se al dia per evitar caure en la rutina, no aconseguir els resultats esperats o, fins i tot, perdre clients.

Abans d’entrar a enumerar les 10 principals tendències voldriem destacar-ne 3 que ja existeixen però que creiem que aquest any augmentaran en importància i que cal tenir molt presents en la nostra estratègia:

Chatbots: Assistència personal sense personal (humà). La tecnologia del 2020 donarà una nova “vida” als xats, fent-los més convincents i populars que els anys anteriors. Els clients i usuaris d’entorns digitals volen respostes immediates per resoldre els seus dubtes. Un usuari amb un dubte resolt “on time” és un usuari satisfet i un usuari satisfet és un client en potència.

Cerques de veu: Cada vegada és més habitual trobar-se persones utilitzant assistents digitals com Alexa o Siri. Per aquest motiu el SEO del futur més immediat s’inclina més cap a les cerques de veu, amb paraules clau basades en la manera com la gent parla, no com la gent escriu. Cal començar a preparar els nostres continguts pensant en cerques per veu.

Marketing audiovisual: Fa anys que els vídeos van entrar amb molta força i cada any augmenten la seva importància. És imprescindible per qualsevol estratègia incorporar els vídeos en qualsevol del seus formats (live, streaming, post, vlog,…).

Feta aquesta introducció passem doncs a descriure les 10 tendències en marketing digital que aquest 2020 caldrà incorporar a la nostra estratègia:

Publicacions amb venda directa (comerç social)

Durant molt de temps les empreses ens preguntàvem com aconseguir que els nostres seguidors de xarxes socials visitessin les nostres botigues electròniques. Ara tenim una eina que ens resol aquest gran problema.

El comerç social consisteix en comprar productes directament mitjançant publicacions o anuncis a les xarxes socials; no cal sortir del lloc ni de l’aplicació per comprar. Aquestes publicacions de compres a les xarxes socials no són exactament noves per si mateixes, però aquest 2020 qui no vengui a través d’aquesta eina perdrà moltes oportunitats de venda.

 

Tendències marketing digital 2020

 

Les publicacions a les xarxes socials que es poden comprar tenen molt sentit. Almenys el 54% de les persones de les xarxes socials l’utilitzen per investigar compres de productes. L’objectiu és crear menys passos per als compradors de manera que vendre directament a les xarxes socials disminueix les possibilitats d’abandonament en el procés de venda.

Si teniu una botiga Shopify és tan fàcil com enllaçar comptes (per a Instagram) o instal·lar un complement (per a Snapchat). Si treballeu amb Prestashop o WordPress haureu de crear botigues als llocs adequats, com a Facebook Shopping. També podeu consultar Pinterest, un dels primers canals a oferir publicacions de compra.

Missatgeria directa

Per aconseguir un tracte personal amb els clients, les marques porten cada cop més la conversa cap al DM (missatge directe). Com a mitjà de racionalització del servei d’atenció al client i d’assistència en vendes, la missatgeria directa s’està convertint en una de les tendències més importants pel 2020.

A través d’aplicacions de missatgeria com WhatsApp, Viber i Facebook Messenger o a través de missatges privats en xarxes socials com Twitter o Instagram, les marques creen connexions més fortes amb els seus clients. Aquests fòrums ofereixen la comoditat del text amb la immediatesa d’una conversa telefònica, tot en un entorn on l’usuari se sent molt còmode.

L’experiència ens diu que els clients de Missatgeria Directa són eficaços per forjar relacions, ja sigui per respondre a queixes, per realitzar comandes de venda, per resoldre dubtes…

Aquesta tècnica funciona millor quan encoratgeu els usuaris a enviar-vos missatges, ja sigui amb eines de missatgeria instantània, a través de cupons de descompte…

Microinfluencers

El marketing d’influencers ha estat una tendència des de fa uns anys. Ha tingut tant d’èxit, però, que els grans influencers han començat a demanar xifres fora de l’abast per la gran majoria d’empreses. Ja no n’hi ha prou amb enviar-los una mostra gratuïta amb l’esperança que facin una review del nostre producte. Ara tenen taules de pagament i llistes de preus.

Enlloc de competir amb les empreses grans per les influencers de primer nivell, les petites i mitjanes empreses opten per treballar amb influencers petits i mitjans.

Microinfluencer és un terme que cada cop veiem més i més. Fa referència als influencers de mida mitjana amb nínxols més petits, prou populars per ser influents, encara en contacte amb els seus seguidors i sense sobrecarregar amb ofertes de patrocini el seu timeline.

A més de ser més assequibles, els microinfluencers també solen tenir una taxa de participació millor que els influencers més populars. Pensa-hi; perquè tenen menys seguidors, poden dedicar més temps al tracte personal amb cadascun d’ells.

Un estudi d’Adweek va revelar l’eficàcia dels microinfluents. Classificats com a comptes amb prop de 30.000 seguidors, els microinfluencers van tenir un 60% de participació més elevat i eren 6,7x més rendibles que els que tenien més seguidors.

Correu electrònic polit i interactiu

El correu electrònic continua sent igual de viable que sempre: el ROI de marketing per correu electrònic a febrer de 2019 va ser de 3.200%. Tot i això, altres experts fan notar que els números es redueixen o s’estanquen. En lloc d’abandonar aquest canal recomanem reinventar-lo.

 

 

Darrerament hem vist una davallada ràpida dels correus electrònics publicitaris i butlletins amb textos amb dissenys simples degut a la poca conversió que aconsegueixen. Què hem de fer doncs? Contractar una empresa de disseny web i crear mails amb aparença i funcionalitats de pàgina web, tenint molt present l’usabilitat, l’estètica, la funcionalitat i la conversió. Hem de crear una petita landing page a cada correu electrònic.

Anàlisi de sentiments 

Des de l’origen dels temps els humans hem intentat esbrinar què pensen els altres. La tecnologia disponible aquest any 2020 ens permet aproximar-nos molt als desitjos de la gent, sobretot quan cerquen informació a través de dispositius electrònics.

L’anàlisi de sentiments, o escolta social, és la pràctica d’analitzar les reaccions dels usuaris i clients davant d’un producte o servei, normalment a les xarxes socials o altres llocs en línia. Les ressenyes i publicacions en línia no sempre són en blanc i negre “M’agrada / no m’agrada”. Hi ha una gran zona grisa amb diferents graus entre si. Potser a un usuari li agrada molt el producte, però no una característica concreta. Potser el producte està bé però no és del tot el que esperaven.

L’anàlisi de sentiments sol implicar eines i algoritmes de recollida de dades per buscar respostes en línia a la vostra marca i avaluar-les. Un cop més, aquesta no és una nova tendència, però la nova tecnologia la fa més popular que mai. Els avanços en el processament del llenguatge natural permeten als ordinadors comprendre els significats del que diuen els humans en línia, inclosos l’argot i l’emoji.

Eines d’anàlisi de sentiments com Critical Mention, Repustate o Lexalytics revelen què pensa realment la gent sobre la vostra marca. Així doncs, podeu fer servir aquestes dades per afinar no només els vostres productes, sinó també les vostres estratègies.

Canals de comunicació socials alternatius i nínxols

Malgrat l’optimisme respecte als ingressos més recents de Facebook, la continua disminució tant del creixement dels usuaris com de l’opinió pública ha disminuït la confiança en la plataforma. Igualment Twitter està experimentant un altiplà similar en creixement, provocant un canvi de poder.

Per ser clar, tant Twitter com Facebook continuaran sent eines útils durant tot el 2020 i més enllà però l’èxode ja ha començat.

Els canals socials alternatius ja estan creant nous interessos i nivells de creixement prometedors. Si ara podeu començar a desenvolupar la vostra presència en aquests llocs “secundaris”, és probable que d’aquí un temps estigueu molt ben posicionats i rendibilitzeu la inversió.

En particular, últimament, Snapchat, Pinterest, Medium i Reddit s’estan convertint en llocs atractius per als venedors. Facebook ha estat perdent els usuaris joves des de fa anys i les marques dirigides al mercat de menors de 30 anys cerquen xarxes socials on comunicar-se amb aquest públic.

 

Tendències de marketing digital

 

És possible que les plataformes de xarxes socials més petites no tinguin l’abast dels gegants, però això no és gens dolent. Si ets una marca de nínxol, les plataformes més especialitzades són millors per arribar als usuaris objectius. Consulteu aquestes alternatives a Facebook, desglossades per indústria o interès, per trobar la plataforma de xarxes socials perfecta per al vostre nínxol.

Publicitat programàtica

Igual que en l’anàlisi de sentiments, no envieu cap ésser humà a fer la feina d’un robot. Els algoritmes d’intel·ligència artificial i d’aprenentatge automàtic estan dissenyats per facilitar la feina, i això inclou l’optimització de les vostres campanyes publicitàries en línia.

El programari pot gestionar la col·locació d’anuncis, la compra de suports, el seguiment de rendiment i l’orientació al client. No només els resultats solen ser millors, sinó que “subcontractar” aquestes tasques a un bot també allibera temps a la vostra programació per gestionar tasques més importants. La seva automatització és el màxim d’eficiència.

Programes com l’Adobe Marketing Cloud o SmartyAds naveguen pel paisatge de la publicitat en línia. Les ofertes en temps real poden ser estressants i necessiten temps, de la mateixa manera que trobar les vies adequades per publicitar-les. Repartir aquestes tasques a un sistema automatitzat pot ser millor per a tu i per a la teva empresa.

Optimització per a fragments destacats

Una de les raons per les quals les tendències del marketing digital canvien tan ràpidament és perquè les plataformes de les quals depenen canvien ràpidament. Només cal mirar Google, que actualitza el seu algoritme de cerca milers de vegades cada any.

Però a mesura que els motors de cerca evolucionen i es tornen més intel·ligents, els comercialitzadors han d’ajustar-se. Cada vegada són més les consultes que plantegen fragments de cerca oferint la possibilitat d’obtenir molt més clics que els altres resultats de cerca si ho hem detectat a temps i hem creat contingut adequat. És per això que és crucial tenir-los en compte a l’hora de crear contingut i optimitzar cada contingut per a fragments destacats, mitjançant contingut clar i ben estructurat.

Google intenta millorar el moment de proporcionar contingut als humans, per la qual cosa hem de tenir en compte aquests canvis i ajustar les nostres tècniques de SEO.

Per als venedors el 2020 és més important que mai crear contingut de gran qualitat que cobreixi temes de manera clara i estructurada i sigui fàcil d’entendre. Hem d’escriure per a humans i també per a cercadors i assegurar-nos que no neguem ni l’un ni l’altre.

Vlogging

Vlogs de marca: una maledicció o una benedicció?

Amb l’èxit continuat de YouTube, Instagram Stories i Snapchat, els blocs de vídeo són més populars que mai. A diferència d’altres tipus de vídeos, com ara vídeos explicatius o curtmetratges, els registres de sessió de vídeo són més personals i directes. Els Vloggers parlen directament amb l’espectador (estil PewDiePie), creant una connexió més personal i directa. Això ofereix, òbviament, un gran avantatge per als venedors que intenten establir relacions més fortes amb els seus clients.

Els vlogs poden ser pràctics i estratègics. Podeu publicar esdeveniments especials en streaming, als quals no tothom té accés, com ara una conferència empresarial o un concert musical. També podeu publicar altres continguts casolans que els vostres clients voldrien veure de totes maneres, com ara entrevistes de famosos o imatges de darrere de les escenes (que no veiem als vídeos principals).

 

vlog tarragona

 

Si el marketing en vídeo continua augmentant, és probable que apareguin més subcategories com ho han sigut els vlogs. Aprendre a diferenciar el contingut de vídeo ara, us ajudarà a adaptar-vos a les tendències futures.

Parlar amb la generació Z amb el seu propi llenguatge

Per últim, però no per això menys important, els venedors del 2020 acullen l’últim grup de consumidors, la Generació Z. Els nascuts just després del tombant de segle ara compleixen 18 anys i entren al món laboral. Algunes fonts fins i tot afirmen que la generació Z suposarà el 40% de tots els consumidors el 2020.

Entre altres coses, el marketing cap a la Generació Z suposa un gir important en la manera d’estilitzar el vostre contingut. El mercat més jove també és el més tranquil, amb gustos que poden semblar estranys si acostumes a comercialitzar amb Boomers o Generació X.

Si la Generació Z és un dels vostres principals mercats, aquí teniu una llista ràpida dels seus valors generals a tenir en compte:

L’autenticitat: havent crescut en línia en l’era de la desinformació, la Generació Z és molt sensible a l’autenticitat. Eviteu enfocaments excessivament promocionals i opteu per la transparència.
Privadesa: les preocupacions sobre la privadesa són molt altes entre la Generació Z, de manera que respectar les seves dades obtindrà millors resultats que utilitzar-les en contra.
Diversitat: la generació més diversa aprecia encara la diversitat reflectida en els vídeos i imatges que veuen en línia.
Sentit de l’humor: l’humor de la Generació Z s’ha descrit com a “absurd” i altres eufemismes menys educats, de manera que si personalment no ho aconsegueixes, contracta algú que ho faci.
Els venedors assenyalen les similituds entre la Generació Z i els mil·lenaris, però a mesura que el mercat de la Generació Z madura es va diferenciant de la resta.

Preparat per a la comercialització digital el 2020?

El marketing digital a Tarragona canviarà amb les properes tendències de marketing digital pel 2020, que paradoxalment, són més humanes i més mecàniques. Sembla que l’atractiu general va en la direcció de relacions més personals amb nínxols més orientats, però els mitjans per fer que aquestes connexions es basen en l’automatització i la nova tecnologia. El cor del marketing digital a Tarragona, però, seguirà sent el mateix: aconseguir donar a les persones el que volen, quan i on ho volen i la tecnologia del 2020 només obre noves portes per arribar-hi.