crear pàgines web - mirall digital

En algun moment o altre qualsevol persona que té un negoci o pertany a alguna entitat o associació s’ha plantejat que necessita una pàgina web per tal d’explicar què fa a la resta de mortals. Si heu arribat a aquest punt teniu dues opcions:

  • Trucar una empresa especialista i delegar aquesta feina. En aquest cas ens pots trucar al 977 562 564 i t’ajudarem en tot el que necessitis.
  • Inspirar, expirar i fer-la tu mateix amb els coneixements que puguis tenir.

En aquesta entrada intentarem fer una petita introducció de tot el que es necessita per tenir una pàgina web i us intentarem recomanar els millors proveïdors i serveis. Aquesta entrada no està pensada per treballar amb dominis i allotjaments gratuïts ja que les prestacions que donen no permeten resultats professionals.

COMPRAR UN DOMINI:

El propòsit principal dels noms de domini a Internet és traduir les adreces IP de cada node actiu a la xarxa a termes memoritzables i fàcils de trobar. En definitiva, canviar els números de la teva adreça per lletres que puguis recordar fàcilment.

El domini d’internet és una eina clau per a qualsevol empresa o entitat per tal de ser fàcilment reconeixibles a la xarxa. Si tries un nom per una empresa o entitat però el domini ja està agafat oblida’t del nom i continua buscant. Per tal de saber si un domini està lliure cal anar a la web d’algun proveïdor de noms de domini i consultar la disponibilitat. A Mirall digital us recomanem:

logo CDMON - mirall digital
logo nominalia - Mirall digital

QUINA EXTENSIÓ DE DOMINI TRIAR?

Les extensions dels dominis d’internet es coneixen com a “dominis de primer nivell” o TLDs (top level domains) i suposadament s’han d’escollir segons l’ús que se li hagi de donar al domini, encara que per a moltes extensions no hi ha restriccions de registre ni d’ús.

.COM: Domini usat per a activitats comercials. És l’extensió més popular a tot el món.

.NET: Originalment per a proveïdors de serveis d’internet, però ara el seu ús és general.

.ORG: Organitzacions sense ànim de lucre. També d’ús general.

.INFO: Per publicar informació de qualsevol tipus.

.BIZ: Ideat per a ser usat per a negocis ( “biz” s’entén en anglès com “business”).

.CO: Domini de la República de Colòmbia. Els dominis .co són considerats en l’actualitat una bona alternativa als .com, per la seva semblança, simplicitat i referència a les paraules Comerç, Companyia, Company,…

.ES: Domini d’Espanya. Usat també per allotjar pàgines amb contingut en idioma espanyol.

.CAT: Domini per pàgines web en llengua catalana. Gestionat per la Fundació Puntcat.

.TV: Domini de Tuvalu. És un país insular situat en l’Oceà Pacífic, a meitat de camí entre Hawaii i Austràlia. L’esmentem perquè en l’actualitat és usat popularment per negocis relacionats amb el món de la televisió, encara que no tinguin res a veure amb aquell país.

LLOGAR UN ALLOTJAMENT PER LA WEB:

Un cop hem localitzat el nom de domini i l’hem comprat es necessita un espai on allotjar la web, ja que una web no deixa de ser un seguit d’informació que s’ha de guardar en algun lloc físic, ja sigui local o remot. Per seguretat i prestacions recomanem allotjar les webs en servidors remots i amb proveïdors fiables, que ens garanteixin que la nostra web estarà sempre en funcionament i no podrà ser atacada fàcilment.

De la mateixa manera que amb els dominis, hi ha una multitud d’empreses que ofereixen lloguer d’espai per allotjar la pàgina web.

logo CDMON - mirall digital
pàgines web
logo mirall digital sense fons marketing reus tarragona
logo nominalia - Mirall digital

Un cop tenim el domini i l’allotjament per la nostra web, ara només ens queda crear la pàgina web. Una primera opció seria la programació de la web des de zero, amb codi, però sabem que si esteu llegint aquest post és quasi segur que no sou programadors web, així que esteu esperant una eina que estigui a l’abast de tothom. Per sort aquesta eina existeix i es diu CMS.

QUÈ ÉS UN CMS?

CMS són les sigles de Content Management System, sistema de gestió de continguts. Un CMS és un programa desenvolupat perquè qualsevol usuari pugui administrar i gestionar continguts d’una web amb facilitat sense la necessitat de coneixements de programació web. Dit d’una altra manera, un CMS és una eina que permet a un editor crear, classificar i publicar qualsevol tipus d’informació en una pàgina web. Generalment els CMS treballen contra una base de dades, de manera que l’editor simplement actualitza una base de dades, incloent nova informació o editant l’existent.

TRIAR EL CMS ADEQUAT:

Actualment hi ha una infinitat de CMS. Us els presentem segons el seu ús més habitual:

WEBS

WordPress:

El CMS per excel·lència en el món de les webs és WordPress tot i que  es pot utilitzar en altres àmbits com blogs, galeries o comerç electrònic. Desenvolupat en PHP i MySQL, sota llicència GPL, té com a fundador a Matt Mullenweg. WordPress va ser creat a partir del desaparegut b2/cafelog i s’ha convertit en el CMS més popular. Les causes del seu enorme creixement són, entre altres, la seva llicència, la seva facilitat d’ús, les seves característiques com a gestor de continguts i l’enorme comunitat d’usuaris actius.
Logo wordpress - Mirall digital

Joomla:

Joomla és un dels CMS més coneguts després de WordPress, es de codi obert i esta fet en PHP i MySQL. Conta amb una extensa comunitat la qual aporta manuals i recursos per fer que sigui un CMS ple de possibilitat i recursos.

Joomla logo - Mirall digital

Drupal:

Drupal també es un dels CMS més coneguts però no tan ampli en continguts i plugins, però si un dels CMS més preparats per rebre gran trànsit i contingut.

Drupal logo - Mirall digital

BLOGS

Blogger:

Per darrera de WordPress, el rei indiscutible del món dels blogs, hi trobem Blogger, adquirit per Google l’any 2003. Les causes de ser dels més utilitzats es perquè el recolza la plataforma Google amb totes les eines que ofereix el gegant de les cerques, com  Google Analítics o Google Ad’s, tot i que també es valora la facilitat d’ús i edició per part de l’usuari sense coneixements de programació.

COMERÇ ELECTRÒNIC

PrestaShop:

PrestaShop és un sistema CMS lliure i de codi obert, orientat al comerç electrònic. El programa està escrit en PHP amb suport per a MySQL. És usat per més de 250.000 botigues arreu del món i està disponible en 60 llengües diferents. PrestaShop es caracteriza per el seu sistema de mòduls, tan de pagament com de gratuïts, fets tant per la companyia impulsora de PrestaShop com per externs.

OsCommerce:

OsCommerce és un CMS de comerç electrònic i administració en línia de codi obert. Està programat en php, i requereix una base de dades MySQL i un servidor Apache. Permet muntar molt fàcilment una botiga online i actualment ja conta amb més de 280.000 botigues i més de 7.000 ampliacions disponibles creades per la comunitat.

oscommerce logo - mirall digital

ENSENYAMENT ELECTRÒNIC

Moodle:

Un dels CMS més coneguts, per no dir el que més, en el sector de l’ensenyament. Moodle és un CMS de gestió d’aprenentatge del programari lliure i de codi obert escrit en PHP i distribuït sota la llicència pública general de GNU. Moodle s’utilitza per a l’aprenentatge combinat, l’educació a distància, l’aula inversa i altres projectes d’e-learning a les escoles, universitats, llocs de treball i altres sectors.

moodle logo - Mirall digital

eFront:

EFront és un altre CMS destacat en l’ensenyament electrònic o “e-learning”. Escrit amb PHP i de codi obert ofereix un ampli ventall de possibilitats per adaptar a la manera d’ensenyar i gestionar els curos o ensenyances.

efront logo - mirall digital

INSTAL·LAR EL CMS A L’ALLOTJAMENT:

Un dels grans avantatges que ens ofereixen aquests CMS és que els principals proveïdors de Hostings en faciliten molt la seva instal·lació. Un dels mitjans principals per fer-ho és el Cpanel, el panell de control d’espai web més conegut, que amb un simple clic ens permet la instal·lació del CMS i començar a treballar. Tot i que aquesta instal·lació es pot fer via FTP, recomanem fer-ho, per ser molt més simple, a través de CPANEL.

cpanel - mirall digital

 

Hi ha diferents programes per fer aquesta instal·lació: Quickinstall, Softaculous, Installatron,… però tots tenen el comú que apareixen en una finestra molt visible al cpanel i ens guien en tot el procés s’instal·lació.

A la segona part de l’article explicarem com començar a treballar sobre un CMS. Per tal de simplificar treballarem un exemple en WordPress, ja que és el CMS amb un ventall de possibilitats més ampli que existeix.

Oriol Pujols strategy director mirall digital marketing reus

Firma Eduard Estradé WEB design + programming mirall digital marketing reus