De ben segur que heu sentit alguna vegada que una de les millors eines que existeixen per posicionar una web a Google és el blog. Aquesta afirmació, tot i no ser certa del tot, parteix d’una premissa ben certa: per posicionar una web una de les millors eines que tenim és la creació de continguts. En aquesta entrada intentarem explicar què són exactament els continguts web, quines característiques han de tenir i de quina manera en podem optimitzar el rendiment.

Què són els continguts web?

El contingut web és tot document, imatge, animació, text, so, vídeo, aplicació, etc. que pot ser transmès i executat a través d’un navegador a la web. En altres paraules, és tot el que pot haver-hi en una pàgina web.

El disseny web, a la vegada, s’encarrega de presentar i endreçar aquests continguts amb la finalitat de fer-los més atractius, més fàcils d’entendre i crear un major engagement amb els usuaris.

Per què són tant importants els continguts web?

D’uns anys ençà s’han popularitzat eines de creació web que faciliten molt aquesta tasca. El mateix WordPress, el rei dels CMS, permet, mitjançant plantilles, la creació de webs boniques, pràctiques i fàcils de fer anar. Si molta gent és capaç de crear-se la seva pròpia pàgina web com podem diferenciar-nos de la competència? Amb els continguts, efectivament. Si ens basem en les plantilles de WordPress moltes es venen amb uns continguts audiovisuals i fotogràfics molt atractius que fan que ens enamorem d’aquella idea de web. El problema és que quan hi posem les nostres fotos, de qualitat amateur, la web ja no llueix com la plantilla, ens fallen les mides, la resolució, els enquadraments,… A més resulta que la plantilla porta allò tant famós del lorem ipsum però resulta que hi hem d’escriure coses reals i això ja no és tan fàcil. Com a agència ens trobem massa sovint amb la problemàtica que els nostres clients no saben crear els continguts de la seva pròpia web, creient que som nosaltres els encarregats de fer-ho, almenys per defecte. De fet la problemàtica no és que no sàpiguen crear els continguts si no que no saben ni quines idees i conceptes volen transmetre a la seva web.

Amb quin criteri s’han de crear els continguts web?

A Mirall digital ens agrada molt explicar que els continguts web tenen dos grans clients:

– Els usuaris: Entenem com a usuaris totes aquelles persones que visiten la nostra web cercant informació, respostes, oportunitats,… Aquestes persones busquen una informació útil, ben estructurada, fàcil d’entendre i que els resolgui problemes. Si creem contingut fàcil de trobar i d’entendre i que generi interès atraurem més trànsit a la nostra web (els usuaris satisfets amb el nostre contingut ens recomanaran)

– El robot de Google: Qui diu Google diu qualsevol motor de cerca però no ens enganyem, Google té un monopoli que difícilment es trencarà. Google, si no li demanem expressament que ho faci ara, visita la nostra web cercant continguts i valorant la importància dels mateixos de manera periòdica i contínua. Si sabem com agradar a Google i els nostres usuaris ens premien amb clics de qualitat augmentarem el trànsit cap a la nostra web segur, però cal saber agradar a Google.

Així doncs, sabent que tenim dos grans clients a qui agradar, ja ens podem posar a treballar.

Passos per crear bons continguts web

– Anàlisi previ: Abans de res cal recopilar molta informació del sector, la competència, les tendències, les necessitats dels nostres clients/usuaris tipus,… Hi ha infinitat d’eines per tal de recopilar tota aquesta informació, tot i que la primera de totes hauria de ser la detecció de la competència o empreses que ofereixen serveis o productes similars i analitzar de què parlen, com ho fan, amb quin to, quin engagement acostumen a tenir,…

– Estudi de les paraules clau: Cal saber de què parlarem i intentar resumir-ho tot en entre 5 i 10 paraules o conceptes clau. Aquest pas és imprescindible ja que ens delimitarà molt la temàtica dels nostres continguts web i ens permetrà enfocar-nos en objectius concrets i mesurables. Hem de conèixer bé el que oferim i saber respondre les següents preguntes:

  • Què venem o oferim
  • Quins serveis tenim
  • Quin és el nostre valor afegit i avantatge competitiu respecte a la competència
  • Públic objectiu

* trobareu més informació de com fer un bon estudi de paraules clau en aquesta entrada de blog.

– Fotografia: De la màxima qualitat possible, amb relació al contingut i que ajudin a complementar el missatge

– Explicatius de serveis, empresa, contacte,…: Han de ser molt clars, basats en les paraules claus triades i treballant molt bé el linkbuilding entre ells. Cal evitar contingut palla, per omplir. Estem en un moment en el qual tenir 2 minuts de visita d’un usuari és gairebé un regal del cel i millor no malgastar-lo amb la història centenària dels nostres rebesavis si podem explicar que som els millors fent la nostra feina o els serveis que oferim tenen un alt valor afegit.

– Blog: Tot i que abans ja hem dit que no és del tot cert que sigui l’eina més important per posicionar webs, sí que és una eina molt bona. Una web sense un blog actualitzat i amb contingut de qualitat és molt difícil de posicionar, sobretot si el sector de la web és molt competit. A partir de la temàtica general de la web redactem continguts interessants i útils i provem que arribin al màxim de gent possible. És aquí on les xarxes socials (excepte Instagram) ens permeten un molt bon altaveu. Crear continguts que posicionin requereix temps i coneixements de la temàtica i de SEO. Cal molta disciplina i constància.

Si una vegada explicades les virtuts dels continguts web penseu que no sereu capaços de fer-ho per vosaltres mateixos per manca de recursos (sobretot temps), heu d’estar tranquils que per això existim empreses especialitzades en el servei de creació de continguts web. Aquestes empreses tenim fotògrafs, dissenyadors, periodistes, especialistes SEO,… Un equip de professionals que oferim un servei amb una visió 360º amb l’únic objectiu de portar trànsit cap a la teva web i convertir-lo en clients/usuaris potencials.