Black Friday Reus
  • A Catalunya fa 7 anys que es celebra el “Black Friday” 
  • L’any 2016 el “Black Friday” va suposar un 5,3 % del total de la facturació anual de les empreses espanyoles. 
  • L’any 2017 a Espanya es va batre el rècord històric de vendes durant el “Black Friday”.
  • El “Cyber Monday”, que es celebra el següent dilluns, agafa el relleu del “Black Friday” amb importants descomptes en el sector tecnològic.
  • El “Black Friday” del 2018 es celebra el proper 23 de novembre 

El “Black Friday” o “Divendres Negre” és una tradició americana que consisteix en una baixada de preus en els principals comerços, durant l’últim divendres del mes de novembre, coincidint amb la inauguració de les compres de Nadal. Però, quin és l’origen d’aquesta celebració?

El primer ús del terme “Black Friday” es va donar, no per referir-se a les compres de Nadal, sinó en relació a una crisi econòmica: el divendres 24 de setembre de 1869 2 implacables financers de Wall Street, Jay Gould i Jim Fisk, després d’un intens treball per aconseguir grans beneficis, van fracassar en el seu afany i el mercat va entrar en fallida. Per això es va nomenar a aquest dia com el “divendres negre”.

Una altra de les històries que acompanyen al terme “Black Friday” té a veure amb el paper dels petits comerços en el mercat. La tradició explica que, després d’un any sencer de pèrdues (és a dir, números vermells), per fi, després del dia d’Acció de Gràcies, arribava l’època nadalenca, dia a partir del qual començaven els beneficis, i amb ells, en lloc de números vermells, es produïen “números negres”.

Altres afirmen que el seu origen es remunta al 19 de novembre de 1975, dia en què el New York Times va encunyar per primera vegada l’adjectiu de “negre” per referir-se al desgavell del trànsit i el caos que s’havia donat a la ciutat de Nova York en aquell any a causa dels descomptes del dia posterior a Acció de Gràcies.

Sigui quin sigui l’autèntic origen del nom, a casa nostra aquesta tradició s’ha anat consolidant i any rere any són més els comerços que s’adhereixen a la jornada de descomptes. El que volem analitzar aquí és si realment val la pena realitzar aquests descomptes tant importants l’últim divendres del mes de Novembre, just a l’inici de la campanya de Nadal.

Black Friday Tarragona

Per què s’ha importat el Black Friday a Catalunya?

Perquè a les botigues els convé ja que comencen a facturar abans pel període nadalenc i als clients els beneficia perquè obtenen descomptes importants abans de Nadal. En teoria totes dues parts hi guanyen, igual que l’economia en general (el consum és indispensable per recaptar impostos i pagar els serveis públics).

Portar dies comercials des d’altres parts del món no és nou, ni segurament serà l’últim exemple. És una situació similar al Dia dels Solters, que cada vegada va sortint més de les fronteres xineses per convertir-se en alguna cosa global, o almenys això és el que es pretén impulsar des del gegant asiàtic i des de les oficines de Alibaba, el gegant del comerç electrònic que ha fagocitat i fet seva aquesta celebració.

 

És realment beneficiós pel comerç començar la campanya de Nadal amb descomptes?

Doncs no sempre, sobretot si el que es provoca és un simple avançament de les compres de Nadal a canvi d’una disminució dels ingressos sense que això provoqui un augment del nombre de vendes total del mes de desembre. Cal estudiar molt bé quin tipus de producte o servei es ven i si aquestes promocions poden fer augmentar el volum de vendes.

 

A qui pot interessar el Black Friday?

  • A qualsevol comerç que es vulgui treure de sobre estocs de temporades anteriors. Mai de la vida s’han d’oferir al Black Friday productes cridats a ser reclam durant les festes. Si aconseguim fer calaix just abans de Nadal amb productes que no hem venut abans i, de pas, fem espai al magatzem, benvingut Black Friday.
  • A qualsevol empresa de serveis la facturació de la qual no depèn de la campanya de Nadal (com per exemple Mirall digital). Si vull aprofitar l’atenció mediàtica del Black Friday per intentar captar més clients ho he de fer.
  • Els consumidors que tenen molt clar quin producte necessiten (l’han estudiat detingudament) i el troben a un preu més baix que l’habitual.

 

Qui no ha de fer Black Friday?

  • Tal i com hem avançat anteriorment tots els comerços que venen productes amb sortida a la campanya de Nadal no els han de vendre mai per sota del seu preu el mes de novembre, que per això es van inventar les rebaixes de gener.
  • Els consumidors que volen fer un regal però no tenen la certesa d’encetar la talla, el color o la necessitat a cobrir. És molt probable que el producte a regalar per Reis no es pugui retornar al cap d’un mes de la seva compra i el descompte se’ns pot girar a la contra (aquest factor depèn de cada comerç).

 

I per acabar us volem recordar que els consumidors tenim un gran poder i tot gran poder comporta una gran responsabilitat. Consumiu els productes que realment necessiteu, de proximitat, respectuosos amb el medi ambient i que respectin els drets laborals de qui els fabrica i/o ven. Al nostre país hi ha moltíssimes empreses que produeixen i/o venen productes de molta qualitat, dissenyats i fabricats per gent que paga els seus impostos aquí, impostos que ajuden a pagar els serveis públics i que enforteixen el nostre estat del benestar.